Persbericht 2023


ANIMATOR WORDEN BLIJFT POPULAIR

EEN DANKJEWEL AAN ALLE ANIMATOREN OP DE 7DE DAG VAN DE ANIMATOR


Op 27 juli bedanken we alle animatoren die zich inzetten om kinderen een fijne vakantie te bezorgen op een vakantiekamp of een speelpleinwerking in hun buurt. In 2023 richten we onze spotlights op onze hoofdanimatoren. Ze ondersteunen hun team, zetten de puntjes op de i bij de planning en administratie en beantwoorden vragen van ouders. Kortom: ze zorgen ervoor dat hun team van animatoren zich zo veel mogelijk kan focussen op het creëren van speelkansen voor alle kinderen.



IN DE SPOTLIGHT

Er is tijdens de zomermaanden een arsenaal aan keuzemogelijkheden voor jongeren in Vlaanderen: veel organisaties, veel studentenjobs, veel evenementen. En toch kiezen nog steeds veel jongeren er bewust voor. Ze staan (soms wekenlang) ‘s ochtends vroeg op en zijn de hele dag in de weer voor heel wat kinderen en jongeren op een speelpleinwerking of zomerkamp. “En dan heb je ook nog het werk achter de schermen, dat vaak onderschat wordt”, vertelt Florence Slock van Dag van de Animator. Hoofdanimatoren heten ze. “Dé helden van de zomer, de steunpilaar en rots in de branding van elke werking."


Ze zijn vaak met 100 dingen tegelijk bezig, of blussen stiekem nog wat brandjes in de coulissen. Daarom willen we hen even in de spotlights zetten. We zien jullie harde werk, bedankt voor alles dat jullie doen voor jullie werking en jullie team (niet alleen tijdens de vakanties, maar vaak ook tijdens het jaar bij de voorbereiding)!”



AANTAL GEATTESTEERDE (HOOFD-)ANIMATOREN STIJGT OPNIEUW

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk leidde het voorbije jaar 300 nieuwe hoofdanimatoren op, bij Kazou gaan er deze zomer zo’n 1000 hoofdanimatoren mee op vakantie. Bij Bosco Base voorzien ze gemiddeld 15 hoofdanimatoren per lokale werking. In 2022 werden vanuit Kadervorming (Departement CJM) 4114 animatorattesten en 648 hoofdanimatorattesten uitgereikt. Dat is een stijging t.o.v. 2021 (3850 animatorattesten en 470 hoofdanimatorattesten). We zijn opnieuw vertrokken, na een lange coronapandemie.


WAAROM ZOU JE HOOFDANIMATOR WORDEN?

Omdat je er veel zaken leert die in je verdere leven nog van pas zullen komen. Heel wat jongeren leren zichzelf beter kennen als (hoofd)animator. In een veilige omgeving ontdekken ze hun sterktes en valkuilen, en gaan ze daarmee aan de slag.


Zo ook Maxim Meyer-Horn (Speelplein Overijse). “De afgelopen acht jaren waren een enorm groeiproces. Sinds ik hoofdanimator ben, durf ik nog meer mezelf te zijn en probeer ik een voorbeeld te zijn voor anderen. Iedereen is welkom op ons speelplein en ik wil vooral dat iedereen zich er thuisvoelt. Ik hecht veel belang aan het integreren en verwelkomen van onze nieuwe animatoren, zodat ze net zoals ik kunnen openbloeien op het speelplein. Daar haal ik ook het meeste voldoening uit: anderen ondersteunen en begeleiden zodat ze het beste uit zichzelf halen!”


Als hoofdanimator doe je heel wat kennis en ervaring op die je voor de rest van je leven meeneemt. Lena Vankeyenberg (Kazou) kan dit bevestigen. “Tijdens de voorbereidingen zorg ik altijd voor leuke vergaderingen met mijn animatorenploeg. Ik zorg er zelf ook voor dat alles zo goed mogelijk voorbereid is. Een goede voorbereiding is het halve werk, dat heb ik maar al te vaak aan den lijve ondervonden. Ik ben nu leerkracht en een goede voorbereiding is nog steeds heilig voor mij. Op die manier kan ik nog meer genieten van mijn lessen. Da’s iets wat ik op Kazouvakantie ook graag doe, genieten!”


Donna De Saegher (Kazou) werd hoofdanimator in haar tweede zomer bij Kazou. “Na dat eerste avontuur als vakantieverantwoordelijke, ben ik bij verschillende organisaties hoofdanimator geweest. Afgelopen herfstvakantie heb ik voor het eerst een hoofdanimatorcursus gegeven. De cirkel is rond!”.

En of de cirkel rond is: intussen heeft Donna van haar hobby haar beroep kunnen maken. Als educatief medewerker bij Skillz doet ze niets anders dan samenwerken, communiceren met verschillende partners, coachen,... “Wat er nu zo fijn is aan hoofdanimator zijn? Je staat er nooit alleen voor, da’s zeker!”


Deze 3 (hoofd-)animatoren zijn ook bereid om op Dag van de Animator (27/7) hun verhaal te vertellen. We bezorgen jullie graag hun contactgegevens.


DAG VAN DE ANIMATOR: APPLAUS VOOR ALLE ANIMATOREN

17 landelijke jeugdwerkorganisaties en meer dan 350 lokale werkingen in Vlaanderen en Brussel dragen de boodschap van Dag van de Animator mee uit: “Beste ouders, politici... bedank deze jongeren voor hun inzet met een schouderklopje, een warm bericht op sociale media, een mooie tekening aan de inschrijftafel... of een verfrissend ijsje na een warme zomerdag.

Want (hoofd-)animatoren zijn toch echt de crème de la crème?! Een oprechte ‘dankjewel’ kan zoveel betekenen voor een animator. Het is net dat stukje waardering waarvoor veel van deze jongeren, vrijwilligers en jobstudenten, zich jaar na jaar blijven smijten”.




BRENGEN JULLIE DEZE FEESTDAG MEE ONDER DE AANDACHT?


Indien je graag ouders en kinderen, samen met ons, overtuigt om alle animatoren massaal te bedanken, dan werken we hier met veel plezier aan mee!

We brengen je graag in contact met enkele prachtige vakantiewerkingen voor een mooie reportage.


CONTACTPERSOON VOOR DE PERS

Florence Slock

[email protected]

+32 476 60 19 38


DAG VAN DE ANIMATOR IS EEN CO-ORGANISATIE VAN

Bosco Base, Kazou vzw en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw (VDS).

Gesteund door 17 landelijke jeugdwerkorganisaties en meer dan 350 lokale werkingen in Vlaanderen en Brussel.

Dag van de Animator 2022 in beeld

VTM Nieuws | HLN 1/2/3/4/5 | Nieuwsblad | KW | TVOOST

Dag van de Animator 2021 in beeld

Radio 1, 2, Studio Brussel en MNM AVS RTV

Dag van de Animator 2020 in beeld

Karrewiet FocusWTV Rob TV

Dag van de Animator 2019 in beeld

Interview Radio 2 | Radio 1 |  Stubru | TVOOST | Rob TV

De volledige avondshow van MNM stond in het teken van Dag van de animator. Herbeluister.

Dag van de Animator 2018 in beeld

Radio 2 (ANT) | Radio 1 | Radio 2 (WVL) | STUBRU | Q-music | TV OOST | Focus TV | ATV | VTM nieuws | ROB TV

Dag van de Animator 2017 in beeld

VRT Journaal VTM nieuws | TVO ATV Ring TV | Rob TV