Persbericht 2024


45.000 JONGEREN VIEREN DAN VAN DE ANIMATOR

25 JULI 2024: DE 8STE DAG VAN DE ANIMATOR


Op 25 juli bedanken we alle animatoren die zich deze zomer inzetten op een speelpleinwerking, vakantiewerking of kamp. Deze zomer zijn dat er maar liefst 45.000. Ze kiezen ervoor om zich te engageren in het jeugdwerk en zo duizenden kinderen écht vakantie te laten beleven!


VAKANTIEWERKINGEN IN CIJFERS

Deze zomer nemen zo’n 45.000 jongeren een engagement op bij een speelpleinwerking, kamp of andere vakantiewerking. Op alle speelpleinwerkingen in Vlaanderen en Brussel samen zijn dat er 23.000, bij Kazou 8.000 en bij Free-Time vzw 500. Bij andere organisaties, waaronder Heyo, Joetz, Gekkoo, Activak, Jonge Helden, Bizon en Top Vakantie zijn dat er nog eens 13.500.


Zij zijn animator voor een veelvoud aan kinderen. Zo gaan er deze zomer bij Kazou 36.000 kinderen mee. Op alle speelpleinwerkingen samen spelen deze zomer 185.000 verschillende kinderen, ofwel 43.000 per dag.


EEN RUGZAK VOL ERVARINGEN

Alles wat je beleeft in het jeugdwerk, dat draag je je hele leven mee. De vrienden, talenten, vaardigheden en herinneringen. Daarnaast dragen heel wat jongeren die animator zijn een stevige rugzak mee van toen ze jong waren. Ouders die ruzie maken, veel druk vanuit schoolwerk, verhuizen van het ene land naar het andere... Die rugzak weegt soms zwaar, maar is ook gevuld met unieke talenten. Animatoren zetten hun ervaringen dagelijks in op hun werking. Dat zetten we dit jaar extra in de kijker!


“Jongeren die het als kind zelf niet makkelijk hadden geven aan dat ze hun ogen extra open houden voor kindjes die uit de groep vallen. Broers en zussen van kinderen met een beperking kiezen vaak voor een speelpleinwerking die focust op inclusie. Daar kunnen we alleen maar fier op zijn.”

- Luna, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk


OP DE AGENDA VAN EEN ANIMATOR

Animatoren zijn multitalenten: ze kunnen entertainen, spelen, organiseren én hebben oog voor alle kinderen. Naast urenlang dansen, zingen, spelen en verkleden bereiden ze voor, ruimen ze op en staan ze ouders te woord. Hun engagement stopt echter niet bij een weekje op kamp of op het speelplein.


“Een animator die bij ons een week op kamp gaat, is daar zeker een volledige extra week mee bezig. Ze werken alle activiteiten uit, laten het thema volledig tot leven komen en geven elkaar uitgebreid feedback. Doorheen het jaar denken ze in werkgroepen na over onze werking of organiseren ze teambuildende activiteiten voor elkaar. Onze vrijwilligers verzetten echt hemel en aarde!”

- Wouter, Free-Time vzw


Dat vergeten ouders of anderen weleens. Samen zetten we ze in de kijker op de laatste donderdag van juli! We roepen ouders, kinderen, buren en gemeentebesturen op om animatoren de appreciatie te tonen die ze verdienen. Zonder hen, geen jeugdwerkzomer!


ANIMATOREN AAN HET WOORD

Animatoren zetten dagelijks hun ervaringen en talenten in op hun werking. Zo ook Yanti, Pauline, Azaria en Kyandro. Wil je ze graag interviewen naar aanloop van Dag van de Animator, of volledig in actie op 25 juli? Laat het ons weten en we bezorgen je hun contactgegevens!


“Sinds enkele jaren organiseer ik als Kazouvrijwilliger kampen voor vluchtelingen in het opvangcentrum in Eeklo. Mijn papa zat als Belgische militair in Afghanistan en vertelde vaak over de doelgroep, via die weg raakte ik geïnspireerd. In het begin was het spannend, maar al snel vond ik de doelgroep ongelofelijk inspirerend. Ik besloot er mijn schoolstage te doen en wil er binnenkort graag voor werken. Mensen denken dat vluchtelingen in een asiel-centrum de hele dag op hun gat zitten, maar niets is minder waar!”

 • Yanti Goethals, Moni op de Grenzeloze Leute kamp bij Kazou
 • Op 25 juli: op Grenzeloze Leute kamp (met vluchtelingen) in Eeklo


“Op school liep het niet altijd even makkelijk voor mij. Ik had een leerstoornis en vond het moeilijk om sociale contacten te leggen, tot ik bij Free-Time terecht kwam. Daar viel alles in de plooi en leerde ik al mijn sociale vaardigheden. Ik leerde er mijn talenten inzetten en groeide erg als persoon. Toen ze mij vroegen als hoofdanimator vond ik dat een groot compliment. Het gevoel dat ze vertrouwen in mij hebben als persoon, geeft veel voldoening.”

 • Pauline, 7 jaar animator bij Free-Time vzw
 • Op 25 juli: Animatoren aan het verrassen op kamp in Gent en Brasschaat


“Als kind vond ik het altijd megaleuk op het speelplein dus werd ik met veel enthousiasme animator. Ik ontdekte in mijn jaren als animator dat ik heel speels ben. Ik hou van dansen en toneelspelen! Op het speelplein kan ik dat vaak doen en de reacties van de kinderen maken het alleen maar beter. Mijn ouders hebben Congolese roots dus spreken we thuis Nederlands, Frans en Lingala. Vooral dat Frans komt vaak van pas om ouders verder te helpen.”

 • Azaria, animator op speelpleinwerking Asse en Kirrebisj Aalst
 • Op 25 juli: op Speelpleinwerking Asse als animator


“Mijn zus heeft autisme. Als puber vond ik dat niet makkelijk. Als animator op het speelplein leerde ik kinderen kennen die hetzelfde gedrag vertonen. Zo leerde ik er beter mee omgaan, zowel bij hen als bij mijn zus. Op cursus en op het speelplein leerde ik dat kinderen soms gewoon even rust nodig hebben of op zichzelf moeten spelen. Ondertussen zijn mijn zus en ik samen animator, en ook dat gaat goed. Doorheen de jaren leerden we allebei dat het eigenlijk allemaal niet zoveel uitmaakt en je moet doen wat voor jou het beste werkt.”

 • Kyandro, animator op Speelplein Speloke in Lokeren
 • Op 25 juli: Telefonisch bereikbaar voor een interview


ACTIVITEITEN OP DAG VAN DE ANIMATOR

Heel wat werkingen organiseren activiteiten op 25 juli. Kom langs op een van volgende momenten of locaties.

Concrete uren en afspraken maken? Contacteer ons via [email protected] of op +32471738920 en we brengen je in contact met de organisatoren.


LOMMEL - WEEK VAN DE ANIMATOR

Op speelpleinwerking Kriebelboom worden de animatoren de hele week verwend: BBQ, film, poolparty... Elke dag staat er iets anders op het programma.


BLANKENBERGE - OP HET STRAND

Speelpleinwerking Speelberge speelt altijd op het strand van Blankenberge en viert er dus ook Dag van de Animator met koffiekoeken, cadeautjes en een activiteit na de uren.


BOECHOUT - KOFFIEKOEKEN ETEN

Op speelpleinwerking Wiebelei worden de animatoren in de watten gelegd met koffiekoeken en een cadeau voor de animatoren. Bovendien verrassen heel wat kinderen en ouders de animatoren.


HEVERLEE - LUXE ONTBIJT EN SPEL

Op speelpleinwerking Groene Zone krijgen de animatoren een luxe-ontbijt en ijsjes en spelen ze een groot spel met de kinderen, georganiseerd door hun verantwoordelijken.


GENT - ANIMATOREN VERRASSEN

Wouter, coördinator monitoren van Free-Time vzw en mede-organisator van Dag van de Animator, en Pauline (zie vorige pagina) verrassen de animatoren op kamp met een traktatie.


ALLE PROVINCIES - IN DE PRIJZEN

De organisatoren van Dag van de Animator gaan in elke provincie een animator in actie verrassen met een prijzenpakket of workshop badges maken als prijs van onze wedstrijd.


DE ORGANISATIES ACHTER DAG VAN DE ANIMATOR

 • Kazou organiseert in binnen- en buitenland toffe vakanties voor kinderen en jongeren van 7 tot en met 18 jaar.
 • Bosco Base is een landelijke jeugddienst die een tiental Don Bosco-speelpleinen en vakantiewerkingen in Vlaanderen ondersteunt.
 • Free-Time vzw organiseert externaatskampen in en rond Gent en Brasschaat, eveneens internaatskampen in België, voor kinderen van 3 tot 16 jaar.
 • De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw (VDS) ondersteunt en overkoepeld alle 608 speelpleinwerkingen in Vlaanderen en Brussel.


Naast de vier organisaties achter Dag van de Animator, onderschrijven meer dan 400 lokale werkingen in Vlaanderen en Brussel de boodschap van Dag van de Animator.

Ontdek ze allemaal op www.dagvandeanimator.be/partners


CONTACTPERSOON VOOR DE PERS

Luna Nys

[email protected]

+32 471 738 920


Fotomap voor pers

Dag van de Animator 2022 in beeld

VTM Nieuws | HLN 1/2/3/4/5 | Nieuwsblad | KW | TVOOST

Dag van de Animator 2021 in beeld

Radio 1, 2, Studio Brussel en MNM AVS RTV

Dag van de Animator 2020 in beeld

Karrewiet FocusWTV Rob TV

Dag van de Animator 2019 in beeld

Interview Radio 2 | Radio 1 |  Stubru | TVOOST | Rob TV

De volledige avondshow van MNM stond in het teken van Dag van de animator. Herbeluister.

Dag van de Animator 2018 in beeld

Radio 2 (ANT) | Radio 1 | Radio 2 (WVL) | STUBRU | Q-music | TV OOST | Focus TV | ATV | VTM nieuws | ROB TV

Dag van de Animator 2017 in beeld

VRT Journaal VTM nieuws | TVO ATV Ring TV | Rob TV