PERSBERICHT 2020

Corona zet het belang van animatoren nog eens in de verf:

‘Zonder gedreven jongeren, geen vakantiewerking’.

Toen minister van jeugd, Benjamin Dalle, op 22 mei aankondigde dat de jeugdwerkzomer mocht doorgaan mits maatregelen sprongen niet alleen animatoren en verantwoordelijken van speelplein- en vakantiewerkingen een gat in de lucht. Ook regende het opgeluchte reacties van ouders op sociale media die blij waren dat hun kroost na 4 maanden lockdown nog eens het kot uit mochten en zelf ook uitzicht hadden op een opvangoplossing tijdens de zomervakantie. Plots groeit het besef hoe waardevol en noodzakelijk alle speelplein– en vakantiewerkingen zijn. Hoezeer ouders jaarlijks op deze initiatieven rekenen, bijna vanzelfsprekend. Maar ook hoe in één adem vaak wordt vergeten: zonder gedreven animatoren, geen speelplein- of vakantiewerking. Voor het 4e jaar op rij is de laatste donderdag van juli, Dag van de Animator. Het moment waarop we – vooral ouders – oproepen om deze jongeren die hun kinderen een fijne vakantie bezorgen te bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Animatoren zijn de hoeksteen van het zomeraanbod39.000 verschillende jongeren, in Vlaanderen en Brussel, kiezen ervoor om in hun eigen vrije tijd animator te zijn bij een vakantiekamporganisatie of een speelpleinwerking in hun buurt. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon omdat ze het belangrijk vinden. Zonder hen geen zomeraanbod en dat durven ouders al eens vergeten… Dag van de Animator is de jaarlijkse herinnering.

In aanloop naar 30 juli, de 4e van Dag van de Animator, onderschrijven 17 landelijke jeugdwerkorganisaties en meer dan 220 lokale werkingen de boodschap van Dag van de Animator: “Beste ouders, bedank deze jongeren voor hun inzet met een schouderklopje, een applaus, een warm bericht op sociale media, een mooie tekening aan de inschrijftafel… Een oprechte ‘dankjewel’ kan zoveel betekenen voor een animator. Het is net dat stukje waardering waarvoor heel wat van deze jongeren, vrijwilligers en jobstudenten, zich jaar na jaar blijven smijten”.

Ilse en Rik maken ieder jaar een mooie tekening voor de animatoren: “Drie jaar geleden stapte Rik de deur van speelplein Pili Pili binnen. Sinds die dag is er geen zomervakantie meer zonder speelplein. Het biedt kinderen uit de stad de ruimte om te spelen: letterlijk, maar ook figuurlijk: ze kiezen er zelf wanneer, hoe vaak en vanaf welke hoogte ze van de berg in de zandpunt springen. Dat is dan ook waar Rik op het speelplein zijn dagen vollenbak mee vult. We zijn heel dankbaar voor alle jongeren die vrijwillig in de weer zijn met handgel en mondmaskers (maar gelukkig ook met waterballonnen en vieruurtjes) om kinderen een plek te geven waar ze samen, verantwoord en vrij, de avonturen van hun leven kunnen beleven. Zonder mama’s en papa’s. Zonder te veel moetjes maar met veel magjes. De inzet van deze jongeren mogen we niet vanzelfsprekend vinden, zonder hen zaten heel veel ouders nu met de handen in het haar…”
Ilse Schoofs | mama van Rik (7)

Niet vanzelfsprekend wat ze doen!

Animatoren spelen in de eerste plaats met de kinderen, maar ze regelen ook de administratieve molen, verzorgen en troosten. Het is een fulltime job, meer zelfs… op een gemiddelde vakantiedag is een animator 9,5 uur op het speelplein aan de slag. Soms zijn animatoren een week of meer van huis om kampen met overnachting te begeleiden. Nadat de kinderen naar huis zijn of slapen, wordt er samen opgeruimd en gepoetst, wordt er voorbereid voor de volgende dag, materiaal klaargezet, geknutseld aan een mooie inkleding en toneeltjes geoefend. Niet alleen tijdens de vakanties zijn deze jongeren geëngageerd. Velen van hen zijn ook actief in werkgroepen die tijdens de rest van het jaar de nodige voorbereidingen treffen en nadenken over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Dat is wat deze animatoren doen: ervoor zorgen dat onze kinderen écht vakantie beleven! Laten we dat vooral niet vanzelfsprekend vinden!

“Dit jaar wordt mijn 8e jaar als animator. We zijn een particuliere werking en dat betekent dat ons speelplein helemaal door jongeren wordt gedragen. Het spelen op het speelplein, maar ook alles wat er moet gebeuren achter de schermen. Het was een hele klus om ons speelplein ‘coronaproof’ te maken voor deze zomer. Maar we zijn er geraakt. Keihard hebben we gewerkt en een complimentje van ouders doet meer dan ooit deugd. Al blijven die lachende kindersnoeten op het einde van de dag de grootste cadeau!” Steven Smeets | Animator (23) Het gezicht dit jaar van onze campagne.

Download het persberichtContactpersoon voor de pers

Bert Breugelmans

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS)

[email protected]

+32 494 79 09 65

Dag van de Animator is een co-organisatie van Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), Jeugddienst Don Bosco en Kazou. Gesteund door 14 landelijke jeugdwerkorganisaties en meer dan 220 lokale werkingen die op 30/7 onze boodschap uitdragen en lokaal animatoren in de bloemetjes zetten. Het initiatief wordt financieel mee mogelijk gemaakt door Odisee Hogeschool.

Dag van de Animator 2019 in beeld

Interview Radio 2 | Radio 1 |  Stubru | TVOOST | Rob TV

De volledige avondshow van MNM stond in het teken van Dag van de animator. Herbeluister.

Dag van de Animator 2018 in beeld

Radio 2 (ANT) | Radio 1 | Radio 2 (WVL) | STUBRU | Q-music | TV OOST | Focus TV | ATV | VTM nieuws | ROB TV

Dag van de Animator 2017 in beeld

VRT Journaal VTM nieuws | TVO ATV Ring TV | Rob TV