Zorgen voor

Aandrijver

"Hij die stimuleert"

Ergens thuiskomen

Rolletjes

Verbondenheid

Dame - zot - heer

Duizendpoot

39.000 verschillende jongeren (van 15 tot 25 jaar) kiezen ervoor om in hun eigen vrije tijd animator te zijn op een vakantie-initiatief, bv. een speelpleinwerking in hun buurt. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden. Om kinderen de vakantie van hun leven te bezorgen. Op deze Dag van de Animator – een feestdag - willen we breed aandacht vragen voor het engagement van deze jongeren en hen collectief bedanken!

WIE? 

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), Kazou vzw en Jeugddienst Don Bosco riepen in 2017 de laatste donderdag van juli uit tot Dag van de Animator. Een onverhoopt succes met 200 deelnemende speelpleinwerkingen en massa’s positieve persaandacht voor het geweldige werk van bijna 39.000 animatoren. Ons verhaal bleef ook in het breder jeugdwerk niet onopgemerkt. Voor de 2e en 3e editie sprongen er een 20-tal andere jeugdwerkorganisaties van vakantie-initiatieven mee op de kar. In 2019 konden we radiozender MNM en Odisee Hogeschool overtuigen om samen met ons de boodschap van de Dag van de Animator uit te dragen. Vanaf 2020 kon elke werking zijn logo mee op de website plaatsen en daarmee aangeven dat ze achter de boodschap van DVDA staan en deze mee uitdragen. Meer dan 260 speelpleinwerkingen, vakantiewerkingen, jeugdbewegingen … voegden ondertussen hun logo toe.

WAAROM? 

Zij verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen (natuurlijk!). Maar ze poetsen ook de toiletten, regelen de administratieve molen, verzorgen, troosten, vegen poepen af, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Tijdens de vakanties en op vele andere momenten tijdens het jaar. Dat is wat deze animatoren doen: ervoor zorgen dat onze kinderen écht vakantie beleven! Laten we dat vooral niet vanzelfsprekend vinden!

De Dag van de Animator moet (groot)ouders van kinderen en (potentiële) animatoren doen stilstaan bij en informeren over het engagement van deze jongeren op het speelplein. We verwachten geen grootse dingen of dure cadeau’s. Een simpele tekening, schouderklop en een oprechte “Dankjewel!”, dat is alles. Zo simpel kan het zijn.

Wij willen animatoren bedanken, hen in de bloemetjes zetten. Hun engagement wordt enorm onderschat. Ze doen veel, veel meer dan mensen zien en denken. Heel wat extra taken komen op hun bord, zij stellen zich flexibel op, zelfs in een pandemie! Ze doen dit bovenop vaak voor weinig of geen geld.

WAT? 

Aandacht voor alle A’s, dat ze erkenning krijgen voor wat ze doen. Dat ouders beseffen wat een vakantiewerking is, dat ze veel bijleren wat ze op school niet kunnen leren, dat kinderen vakantie kunnen beleven. Animator zijn is ook voor de animatoren an sich vrije tijd. We willen hiermee niet impliceren dat het geen kwaliteitsvol aanbod is, enkel dat het helemaal uit volle goesting is. 

We vinden ook de ruimte om fouten te maken belangrijk. Als kinderen op school of thuis zijn lopen er soms ook dingen fout. Een vakantiewerking is zo een grote leerschool; zowel voor de A’s als voor de deelnemers. Elke goede jeugdwerkorganisatie zorgt voor de juiste omkadering die net de ruimte geeft om dingen af en toe een beetje te laten fout lopen en er zo ontzettend veel uit te leren. Ook kinderen leren op een vakantiewerking veel waardevolle lessen die ze op school achter hun lessenaar nooit zullen krijgen. 

Wat kan ik doen om mijn A’s in de bloemetjes te zetten? 

Je kan hier onze tien tips downloaden.